Yangiliklar
FAO Misho va Zamin jamg`armasi bilan birgalikda Farg`onada issiqxona xo`jaligi bo`yicha treninglar o`tkazdi
Toshkent, O'zbekiston (UzDaily.uz) Farg'onada issiqxona xo'jaligining eng yosh muxlislari – eko-maktab o'quvchilari, shuningdek ularning o'qituvchilari uchun yetakchi xalqaro va milliy ekspertlar ishtirokida trening o'tkazildi. Darslar Birlashgan Millatlar Tashkilotining oziq-ovqat va qishloq xo'jaligi tashkiloti (FAO), maktabgacha va maktab ta'limi vazirligi hamda Zamin'ning xalqaro jamoat fondi tomonidan eso maktablariga A'zo maktablar-Uzbekistan uchun "yosh fermer" qo'shma loyihasi doirasida tashkil etilgan.Loyiha bolalarga tabiatga hurmatni singdiradi, global ekologik muammolar va ularni har bir inson darajasida hal qilish imkoniyatlarini tushunishni shakllantiradi.
Ekologik ta'limning usullaridan biri eko-maktablar hududlarida o'rnatilgan maxsus jihozlangan issiqxonalarda darslar edi. Bolalar o'simliklarga g'amxo'rlik qilishni o'rganadilar, turli xil ekinlarni o'z qo'llari bilan o'stiradilar va shu bilan tabiiy resurslarning ahamiyatini va ulardan oqilona foydalanish zarurligini anglaydilar. Ilgari 22 ta bunday issiqxonalar FAOning "Markaziy Osiyo va Turkiyaning qurg'oqchilikka moyil va sho'rlangan qishloq xo'jaligi ishlab chiqarish landshaftlarida tabiiy resurslarni kompleks boshqarish" mintaqaviy loyihasidan respublikaning ixtisoslashtirilgan maktablari va eko-maktablariga berilgan edi.
Keyin Zamin's Foundation tomonidan moliyalashtirilgan yana 18 ta issiqxona o'rnatildi.
Farg'onada o'tkazilgan trening, shuningdek, ISTSAUZR-2 loyihasi va FAOning boshqa loyihasi – "kelajak avlod uchun aqlli dehqonchilik" ko'magida tashkil etildi, u issiqxonalarda ekinlarni etishtirishning yangi usullari va texnologiyalarini joriy etadi. FAOning ikkala loyihasi ham O'zbekiston Respublikasi qishloq xo'jaligi vazirligi bilan hamkorlikda amalga oshirilmoqda.
Treningda mamlakatning turli mintaqalarida joylashgan 18 ta eko-maktab o'quvchilari va o'qituvchilari ishtirok etdi.
"Atrof – muhitni yaxshilash FAOning 2022-2031 yillardagi strategik doiraviy dasturiga muvofiq FAO faoliyati global miqyosda qurilgan to'rtta takomillashtirish yo'nalishlaridan biridir. Ushbu yo'nalish iqlim o'zgarishiga qarshi kurash, ekotizimlarni himoya qilish, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish, mas'uliyatli iste'mol va boshqalarni o'z ichiga oladi. Va biz ekologik mas'uliyatli yosh avlodni tarbiyalashga hissa qo'shayotganimizdan xursandmiz", dedi FAO O'zbekistondagi vakili o'rinbosari Sherzod Umarov.
Mashg'ulotlar davomida FAO xalqaro eksperti Guido Santini O'zbekistonda "kelajak avlod uchun aqlli dehqonchilik" loyihasini amalga oshirish bo'yicha taqdimot o'tkazib, yangi texnologiyalarni joriy etish qishloq xo'jaligi ekinlarining hosildorligini oshirish va Farg'ona vodiysi qishloq aholisining daromadlarini sezilarli darajada oshirish, shu bilan birga mintaqada ekologik toza qishloq xo'jaligini rivojlantirish imkonini bergani haqida so'zlab berdi.
Mavzuni issiqxona sabzavotchiligi bo'yicha katta agronom, fao mutaxassisi Xayrulla Esonov davom ettirdi, u maktab o'quvchilariga himoyalangan erlarda qishloq xo'jaligi asoslarini o'rgatdi. Issiqxona ekinlarini samarali sug'orish, issiqxonada iqlimni boshqarish va kimyoviy pestitsidlardan minimal foydalanish bilan zararkunandalarga qarshi kompleks kurash masalalariga alohida e'tibor qaratildi, bu esa sog'lom va sifatli mahsulotlarni etishtirishga imkon berdi.
O'quv dasturiga Farg'ona viloyati Farg'ona tumanidagi "Do'stlik" mahallasida va "Novkent" mahallasida joylashgan fao "kelajak avlod uchun aqlli dehqonchilik"loyihasini amalga oshirish jarayonida optimallashtirilgan issiqxonalar joylashgan ikkita uy xo'jaligiga tashrif buyurildi. Qishloq aholisini ziyorat qilish va ularning zamonaviy va yangi jihozlangan issiqxonalariga tashrif buyurib, maktab o'quvchilari ilgari treningda mutaxassislar tomonidan aytib o'tilgan issiqxona xo'jaligini yuritishning yangi usullarining samaradorligini bevosita ko'rishlari va baholashlari mumkin edi. Maktab o'quvchilari qishloq aholisi bilan suhbatlashdilar, ular barcha savollariga samimiy javob berishdi.
Ushbu tadbir nihoyasiga yetdi va yosh ishtirokchilar nafaqat yangi bilimlar yukiga ega bo'lishdi, balki oziq-ovqat ishlab chiqarish qancha vaqt va mehnat talab qilishi va atrof-muhitga hurmat va tabiiy resurslardan oqilona foydalanish qanchalik muhimligini tushunishdi.