21- Xalqaro «Agro sanoati – AgroWorld Uzbekistan 2026» ko’rgazmasi

25 - 27 mart 2026, O`zekspomarkaz MKK / Toshkent, O`zbekiston

Yangiliklar

O‘zbekiston va Hindiston respublikada parrandaning genetik salohiyatidan foydalanish masalalarini muhokama qilmoqda

O‘zbekiston, Toshkent – ​​AN Podrobno.uz. Poytaxtimizda O‘zbekiston Veterinariya va chorvachilikni rivojlantirish qo‘mitasi hamda “Parrandasanoat” uyushmasi rahbariyati o‘rtasida Hindistonning yirik genetik kompaniyasi vakillari bilan uchrashuv bo‘lib o‘tdi. Muzokaralarning asosiy mavzusi Oʻzbekistonda goʻsht yetishtirish uchun parrandachilik materiallari ishlab chiqarish quvvatlarini yaratish boʻldi, deb xabar beradi “Podrobno.uz” muxbiri.

Mazkur muloqot O‘zbekiston Prezidentining 2024-yil 27-iyundagi parrandachilikni qo‘llab-quvvatlashga qaratilgan qarori ijrosi doirasida amalga oshirilmoqda. Dasturning asosiy yo‘nalishlaridan biri zamonaviy genetik texnologiyalarni joriy etish, shuningdek, sohada hamkorlikni rivojlantirishdir.

Hindistonning genetik kompaniyasi O‘zbekistonda mahalliy kapital ishtirokida qo‘shma korxona ochishni taklif qildi. Bunday korxona respublikada parrandachilikning genetik bazasini mustahkamlaydi.

Reja ikki bosqichdan iborat:

Birinchi bosqich (2024–2025): parranda go‘shtining sof navini yetishtirish korxonasini tashkil etish.

Ikkinchi bosqich (2025 yil): 100 ming bosh go‘sht ishlab chiqarish bo‘yicha birinchi tartibli reproduktiv korxona va bitta inkubatorni ochish.

Ushbu hamkorlikdan koʻzlangan maqsad Markaziy Osiyo mamlakatlari ehtiyojlari uchun 4 million boshgacha ikkinchi nasldor (ota-poda) qushlarini yetishtirishdan iborat. Bu O‘zbekistonga naslchilik materiali importi uchun transport xarajatlarini sezilarli darajada kamaytirish va mahalliy parrandachilikning raqobatbardoshligini oshirish imkonini beradi.

Shuningdek, Hindiston va O‘zbekiston tomonlari mahsulotlarni O‘zbekistondan tashqariga eksport qilish orqali ishlab chiqarish quvvatlarini oshirish istiqbollarini ham muhokama qildilar.

Mamlakatlar o‘rtasidagi hamkorlikni rivojlantirish nafaqat respublika parrandachilikning genetik bazasini mustahkamlaydi, balki uni mintaqaviy va xalqaro bozorlarga eksport qilish uchun yangi imkoniyatlar ochadi.

Bu tashabbus O‘zbekistonning agrosanoat tarmog‘ini modernizatsiya qilish, oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash va raqobatbardosh qishloq xo‘jaligini rivojlantirishga intilishini ifodalaydi.

Malumot uchun. Parranda go'shti ishlab chiqarish kontekstida genetik potentsial qushning go'sht yoki tuxum uchun mahsuldorligiga ta'sir qiluvchi irsiy xususiyatlarini nazarda tutadi. Misol uchun, genetik salohiyati yuqori bo'lgan qushlar yaxshi vazn ortishi, tuxum ishlab chiqarishi yoki kasalliklarga chidamli bo'lishi mumkin.

Genetik potentsialdan foydalanish qishloq xo'jaligi korxonalarining mahsuldorligi va iqtisodiy samaradorligini oshirishga yordam beradigan eng samarali va bardoshli liniyalarni tanlash va ko'paytirishni o'z ichiga oladi.
Axborot ko`magi